Εσπεριδοειδή

Για να επιτευχθεί άριστη ανάπτυξη και μέγιστη παραγωγικότητα στα εσπεριδοειδή είναι απαραίτητη η προσθήκη των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων στην ιδανική ποσότητα και αναλογία. Τα εσπεριδοειδή έχουν ανάγκη από ικανοποιητικό Άζωτο και Κάλιο. Ο Φώσφορος προτείνεται να μπαίνει συστηματικά σε μια μικρή ποσότητα κάθε χρόνο. Από τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και μαγγάνιο επηρεάζουν την ποιότητα και απόδοση των δέντρων.

 

ΑΖΩΤΟ

Τα εσπεριδοειδή απαιτούν άζωτο με ομαλό ρυθμό και για παρατεταμένο διάστημα. Υπερβολές στην αζωτούχο λίπανση οδηγούν σε:

  •   Βλαστομανία και ευπάθεια στους παγετούς.
  • Μείωση των αποδόσεων ( υπερβολικό φορτίο δημιουργεί μικροκαρπία άρα και μείωση παραγωγής ).
  • Καθυστέρηση της εισόδου των δένδρων σε καρποφορία.
  • Αύξηση του πάχους της φλούδας.
  • Μείωση της περιεκτικότητας σε χυμό.

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

Στα εσπεριδοειδή σπάνια εμφανίζεται έλλειψη σε φώσφορο.

ΚΑΛΙΟ

Το κάλιο είναι απαραίτητο στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και προσδίδει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επάρκεια σε κάλιο:

  • Αυξάνει την αντοχή των δέντρων στους παγετούς.
  • Διορθώνει τις συνέπειες από υπερβολική αζωτολίπανση, αυξάνει το μέγεθος των καρπών, βελτιώνει τη δομή της σάρκας των καρπών και τέλος αυξάνει τις αποδόσεις.

Περίσσεια καλίου προκαλεί:

  • Πάχυνση της φλούδας η οποία μένει πρασινωπή.
  • Μειωμένη περιεκτικότητα σε χυμό.
  • Αύξηση της οξύτητας.
  • Η περίσσεια καλίου προκαλεί συχνά μειωμένη πρόσληψη Μαγνησίου.